regular

Liveblog Gordon

Naar verwachting bereikt orkaan Gordon (categorie 2) over twee uur het eiland Sao Miguel, 1500 kilometer ten westen van de Portugese kust in de Atlantische Oceaan. Wij bevinden ons, veilig in ons hotel, op dat eiland, waar vandaan we morgen hopen te vertrekken. Vanavond en morgen doe ik live verslag.

Update 19.15 Azoreanen halen schouders op

Terwijl de hotelgasten nerveus met tablets, laptops en andere mobiele weerstations in de lobby hangen, maakt het personeel zich weinig zorgen. Gisteravond haalde de barman zijn schouders op als antwoord op onze vraag naar zijn verwachting voor de volgende dag. ‘Twee jaar geleden was er net zo’n voorspelling, toen ging de orkaan vlak langs het eiland.’

Tien minuten geleden gaf de receptioniste me een zelfde reactie. Ze verwacht wel veel regen en wind, maar meer niet. De orkaan bereikt het eiland vanuit het zuidoosten, wij bevinden ons in Capellas, aan de noordkust.  ‘De mensen zijn niet opgewonden, want ze zijn het gewend.’

Via via vernamen we dat iedereen geadviseerd wordt na acht uur vanavond binnen te blijven, maar hotel noch reisorganisatie heeft iets officieels medegedeeld. In de sportzaal schoof een hotelmedewerkster net kalmpjes de schuifpui dicht. Misschien valt het inderdaad allemaal mee. Misschien zijn de Azoreanen murw gebeukt door alle loze stormwaarschuwingen en is het dit keer wel echt raak. We weten het over een paar uur.

Update 19.35 Het hotelrestaurant serveert een buffet met onbeperkt wijn en bier. Alle tafels zijn bezet. Dat wordt een knusse boel vanavond.

Update 20.10 Buiten spelen mensen nog nietsvermoedend midgetgolf. Je zou maar midgetgolfend ten onder gaan…

Update 20.40 Eerste regendruppels raken het hotelraam. Wind lijkt iets afgezwakt. Weersinstanties melden dat de orkaan is afgezwakt van categorie 2 naar categorie 1.

Update 20.57 Serveerster: ‘Hij is omgedraaid!Nee hoor grapje, ik heb geen idee.’ Die maakt zich duidelijk geen zorgen.

Update 21.00 Een cruiseschip dat op weg was naar Sao Miguel, heeft zijn bestemming gewijzigd en koerst nu naar Madeira, meldt website Cruisecritic.co.uk.

Update 21.13 Zo zag Gordon er uit om zes uur lokale tijd, vanaf grote afstand. Indrukwekkend.

 Update 21.39 Er blijkt dus een enorme comunity van cylonewatchers te zijn die zich  verkneukelt bij dit soort beelden en informatie, en na de berichten over het afzwakken van Gordon al weer uitkijkt naar de volgende orkaan.

Update 21.44 In Capellas is het n0g rustig. De wind suist, in de verte huilt een hond, maar spoken doet het niet.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Dv-qP_ioEKw

Update 3.30 uur De wind neemt toe in kracht, al lijkt het nog mee te vallen. Een hond even verderop is er nog niet gerust op zo te horen.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_qN7Pw9pjzA

Update 5.00 uur Slagregens zwiepen tegen de ramen. De storm bereikt een (voorlopig?) hoogtepunt, maar laat zijn ware aard niet zien.

<iframe width=“640” height=“360” src=“//www.youtube.com/embed/bQUHL4W91UA?feature=player_embedded” frameborder=“0” allowfullscreen></iframe>

Update 8.00 uur Zo ziet de Atlantische Oceaan er vanmorgen uit vanaf ons hoteldak. Ruig, maar niet meer dan dat. De locals lijken dit keer weer gelijk gekregen te hebben.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e53c5VVZ_SU

Update 8.40 uur Lokale en internationale nieuwsorganisaties melden vanochtend (nog) niets over Gordon. Hij lijkt in een zucht over het eiland getrokken. In hoofdstad Ponta Delgada lijkt de schade ook beperkt. Zo ziet de boulevard er nu uit op de webcam.

Update 9.35 uur Niet de lusten, wel de lasten. Het enige dat Gordon ons bracht, is een vertraging van ruim twee uur.

image

Update 12.15 uur De zon schijnt weer op Sao Miguel. Badgasten liggen al weer te bakken aan de rand van het zwembad, waarin een man met zwembril zijn baantjes trekt. Ondanks dat de Azoren in een warme golfstroom liggen, lijkt het koele water rondom de eilanden de orkaan te hebben afgezwakt.

Ik geloof dat ik de enige persoon op dit eiland ben, die met een kleine kater afscheid neemt van Gordon. Hij had zoveel meer in zich.